Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010
ΔΕΗ : Ο καταξιωμένος manager που έφυγε, ο πανεπιστημιακός που ήρθε και ΠΡΩΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ στην ουρά….


Η είδηση μου θύμισε την τελευταία επαφή με την ΔΕΗ. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ένας ληγμένος λογαριασμός μου στοίχησε μια απίστευτη ταλαιπωρία και δυο εργάσιμες μέρες. Όταν ο λογαριασμός λήξει δεν μπορεί πλέον να πληρωθεί ούτε από το ιντερνέτ, ούτε σε τράπεζα, ούτε σε σουπερμάρκετ, ούτε πουθενά. Πρέπει να πας αυτοπροσώπως στα γραφεία της ΔΕΗ. Ο λογαριασμός έγραφε κάποια γραφεία του Κεραμεικού, πήγα λοιπόν για να διαπιστώσω ότι ήταν κλειστά και εκεί οι γείτονες μου είπαν να πάω στα κεντρικά της Αθήνας, Χαλκοκονδύλη 30. Από ότι έμαθα τα γραφεία του Κεραμεικού ήταν κλειστά μήνες ίσως και χρόνο. Τώρα γιατί ο λογαριασμός που ήταν του Δεκεμβρίου έλεγε να πάμε εκεί...Ίσως απασχολημένοι με την επικαιροποίηση του τρέχοντος επιχειρησιακού σχεδίου δεν είχαν αντιληφθεί ότι τα γραφεία αυτά τα έκλεισαν. Ίσως το επιχειρησιακό σχέδιο του κ. Αθανασόπουλου, που επικαιροποιείται επί κ. Ζερβού, δεν περιλάμβανε τέτοιους μικρούς στόχους όπως να αναγράφεται το σωστό γραφείο στο τρέχοντα λογαριασμό. Όταν αντιλαμβάνεσαι ότι ο τρέχων λογαριασμός αναγράφει κατάστημα κλειστό από μήνες η χρόνο αισθάνεσαι ιδιόμορφα ηλίθιος που εκνευρίστηκες γιατί δεν μπορείς να πληρώσεις από μακριά όπως σε κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης.
Είχα ήδη χάσει μισή μέρα και πήγα τρέχοντας στην Χαλκοκονδύλη, δίπλα στο δημαρχείο. Η μισή Αθήνα ήταν εκεί και η ουρά – για την ακρίβεια τρεις παράλληλες ουρές μήκους τουλάχιστον εκατοντάδων μέτρων που μαζί θα ξεπέρναγαν το χιλιόμετρο – ήταν ατελείωτη. Άνθρωποι που στην πλειοψηφία ήταν εκεί για τον ίδιο λόγο. Τα ταμεία, καμιά δεκάρια, ήταν ανοιχτά, το ένα τρίτο χωρίς προσωπικό και, φυσικά, έκλειναν στις μία και μισή το μεσημέρι. Φτάνοντας κατά τις έντεκα μετά την άσκοπη επίσκεψη στον Κεραμεικό, έφυγα στις μια και είκοσι. Ήμασταν τουλάχιστον εκατό η και παραπάνω άτομα στο τέλος που δεν είχαμε ακόμα ορατότητα της αίθουσας των ταμείων και ήταν φανερό ότι δεν θα τελειώναμε ούτε στις τέσσερις το απόγευμα. Την άλλη μέρα πήγα από τις οκτώ και μισή και κατά τις έντεκα είχα πληρώσει τον ληγμένο λογαριασμό. Είχα χάσει δυο μέρες όπως και οι άλλοι και το φαινόμενο είναι καθημερινό.Ο κ. Αθανασόπουλος έχει κάνει καριέρα στην Toyota όπως έχω διαβάσει και δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι δεν είχε ακούσει τίποτα για την συμπεριφορά στον πελάτη. Ίσως το θέμα του ήταν η αύξηση των τιμολογίων και η υψηλή στρατηγική ενεργειακού μείγματος και όχι η απίστευτη καθημερινή και αδικαιολόγητη ταλαιπωρία στην όποια υποβάλλονται χιλιάδες πολίτες. Όσο κι αν έψαξα δεν βρήκα σοβαροφανή δικαιολογία γιατί ένας ληγμένος λογαριασμός δεν μπορεί να πληρωθεί από μακριά. Ούτε γιατί ένας τρέχων λογαριασμός σε στέλνει σε καταστήματα που έχουν κλείσει πριν ένα χρόνο.Ο κ. Ζερβός από την άλλη γνωρίζει τα ενεργειακά θέματα και από το βιογραφικό του προκύπτει ότι σίγουρα γνωρίζει την πραγματικότητα των εταιρειών ηλεκτρισμού της Ευρώπης που δεν υποβάλουν τους πελάτες τους σε τέτοιες ταλαιπωρίες. Διαβεβαίωσε, και ίσως καλά έκανε, τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για την παραμονή της ΔΕΗ ( του 51 %) στο δημόσιο. Όπως και ο ΟΤΕ πριν κάποια χρόνια.
Αλλά επειδή αυτά έρχονται και παρέρχονται ενώ οι ουρές μένουν, μπορεί στην επικαιροποίηση του επιχειρησιακού να εντάξει μια μόνο δέσμευση – δική του δέσμευση- γιατί προς το παρόν είναι άμοιρος ευθυνών για αυτό το χάλι, που να αφορά κατευθείαν τον πολίτη; Μια μόνο: ότι επί της θητείας του αυτό θα λήξει. Ότι θα μπορούμε να πληρώνουμε τη ΔΕΗ από μακριά όπως παντού. Μόνο αυτό; Γίνεται ;
Έκτος αν, το πρώτα ο πολίτης που ορθά διακήρυξε ο πρωθυπουργός σαν μόνη λογική για την μεταρρύθμιση του κράτους, επανίδρυση έλεγε ο Καραμανλής, εκσυγχρονισμό ο Σημίτης, είναι πρώτα ο πολίτης αλλά στην ουρά.
Κύριε, Πρωθυπουργέ, μια τέτοια δημόσια δέσμευση μπορεί να περιληφθεί στο νέο επιχειρησιακό της ΔΕΗ, να ελεγχθεί από τους αρμοδίους υπουργούς και να υλοποιηθεί εντός μιας θητείας ; Πόσες θητείες χρειάζονται γι’ αυτό ?
Όταν η ανυπαρξία αίσθησης κίνδυνου που δημιούργησαν οι εκλογές θα έχει περάσει, όταν το 10% με το οποίο ο ελληνικός λαός επανέφερε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία θα έχει ξεχαστεί και ίσως πιο πριν, τα τιμολόγια της ΔΕΗ θα αυξηθούν. Για την επαναφορά της αξιοπιστίας της χώρας όσες καλές ιδέες και να υπάρχουν, θα ζητηθούν θυσίες από τον κόσμο. Μπορεί να συνοδεύονται σε κάθε περίπτωση, σε κάθε χώρο, από μια συγκεκριμένη δέσμευση που να τον αφορά ; και να υλοποιηθεί σε σύντομο διάστημα ; γιατί τις ίδιες ουρές στη Χαλκοκονδύλη τις έχω δει και επί Σημίτη…
δεν υπάρχουν σχόλια