
Στις 15/2/2009 το Fimotro.blogspot.com με ερώτηση του στον υπουργό υποδομών και δικτύων κ. Δημήτρη Ρέππα, αναφέρεται μεταξύ άλλων στους διορισμούς στις ΔΕΚΟ μεταφορών. Πράγματι ανακοινώθηκε μεταξύ άλλων, ο κ. Ιωάννης Πετρόπουλος, πρώην διευθύνων του ΗΛΠΑΠ επί υπουργίας Βερελή. Ο κύριος Πετρόπουλος έχει όντως υπογράψει συμβάσεις ΗΛΠΑΠ – ΜΑΝ - ΝΕΟΠΛΑΝ, Δεκέμβριο του 2002.
Η υπόθεση ΜΑΝ – όταν έγιναν γνωστές οι έρευνες της γερμανικής δικαιοσύνης - οδήγησε σε οικιοθελή παραίτηση από την Βουλή τον πρώην υπουργό κ. Βερελή και σε δεύτερη φάση, μετά την λήψη μιας επιστολής της εισαγγελίας του Μονάχου που διαβεβαίωνε ότι ο πρώην υπουργός δεν εντάσσεται στους ερευνώμενους, ο κ. Βερελής επανήλθε διακηρύσσοντας εαυτόν δικαιωμένο. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν αισθάνθηκε υποχρεωμένος να τον συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες εκλογές. Τα σχετικά έγγραφα βρίσκονται στο site του πρώην υπουργού (
http://www.verelis.gr/) στη διάθεση του καθενός.
Οι συλλογισμοί του υπουργού είναι λίγο περίεργοι, όπως και οι πρόσφατες δηλώσεις του για την κατάθεση της κυρίας Μπουγάτσου στην εξεταστική για την SIEMENS. Ισχυρίζεται ότι όπως δεν συμπεριλαμβάνεται στους ερευνώμενους, αυτό τον δικαιώνει. Όπως ισχυρίζεται, με αφορμή την κατάθεση Μπουγάτσου, ότι δεν έχει ποτέ υπογράψει καμία ανάθεση. Λες και αυτό τον δικαιώνει σε περίπτωση που επί υπουργίας του, σε φορείς που επόπτευε, έγιναν περίεργες αναθέσεις. Ποτέ, κανένας υπουργός, δεν υπογράφει, αυτός είναι ο ρόλος των διοικήσεων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι διοικήσεις δεν πρέπει να ελέγχονται και να παρακολουθούνται. Ας συνεχίσουμε να θεωρούμε τον κόσμο αφελή, δεν είναι αυτό το θέμα.
Επί εποχής, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ιωάννης Σακελάκος διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί αν προκύπτει διάπραξη αξιόποινων πράξεων. Ο ίδιος, με μια απλή αναζήτηση στο δίκτυο έχει διατάξει κι άλλες κατεπείγουσες προκαταρκτικές εξετάσεις και ορισμένες από αυτές στον χώρο των μεταφορών. Ο ίδιος για παράδειγμα διέταξε έρευνα για τις καταγγελίες Βγενόπουλου για τις άγονες γραμμές καθώς επίσης και για παράνομες άδειες φορτηγών στις οποίες φέρονται ως εμπλεκόμενοι οι πρώην υπουργοί μεταφορών κκ. Λιάπης και Στυλιανίδης. Θα μάθουμε ποτέ που βρίσκονται οι κατεπείγουσες έρευνες ? Ας πούμε τι ακριβώς γίνεται με την διερεύνηση της υπόθεσης ΜΑΝ στον ΗΛΠΑΠ ?
Σε δημοσίευμα της καθημερινής του κ. Τάσου Tέλλογλου (
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_2_08/05/2009_313877) που συνοψίζει την υπόθεση μαθαίνουμε ότι η εν λόγω εταιρεία, θυγατρική της ΜΑΝ, είχε πουλήσει λεωφορεία στην ΕΘΕΛ επί ΝΔ(90-93), τρόλεϊ στον ΗΛΠΑΠ επί υπουργίας κ. Μαντέλη, και κατόπιν, επί υπουργίας κ. Βερελή, κέρδισε και τον άλλο διαγωνισμό ΗΛΠΑΠ. Οι τελευταίες αυτές συμβάσεις υπεγράφησαν από τον κ. Πετρόπουλο, τότε διευθύνοντα του ΗΛΠΑΠ. Πολύ πριν τις γερμανικές καταγγελίες επί εποχής υπήρξαν υπόνοιες, αλλαγές γνωμοδοτήσεων επίτροπων και εμπλοκή της κοινότητας. Όπως υπενθυμίζουν τα ΝΕΑ (
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4515963) :
“Το 2003 η αρνητική εισήγηση των τριών τεχνικών των ΗΛΠΑΠ αποτέλεσε το κύριο επιχείρημα προσφυγής της εταιρείας Σφακιανάκη στα ελληνικά δικαστήρια και την Ε.Ε. Οι πρώτες αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες ήρθαν στις 5 Απριλίου 2004, οπότε σε επιστολή προς το υπουργείο Εξωτερικών γινόταν λόγος για παραβίαση του κοινοτικού δικαίου στον διαγωνισμό του 2002. Επίσης, στις 5 Ιουλίου 2005, ο αρμόδιος για την εσωτερική αγορά της Ε.Ε. επίτροπος Μακ Κρίβι απηύθυνε αιτιολογημένη γνώμη εις βάρος της χώρας μας, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα παραβίασε τις αρχές της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης των διαγωνιζομένων». Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ν.Δ. τήρησε παθητική στάση, η υπόθεση παραπέμφθηκε τελικά στις ελληνικές καλένδες και τα ΗΛΠΑΠ παρέλαβαν όλα τα οχήματα.”
Το πιθανότερο δεν θα μάθουμε ποτέ τα αποτελέσματα της κατεπείγουσας έρευνας του κ. Σακελάκου. Ίσως μάθουμε τα αποτελέσματα των ερευνών της γερμανικής δικαιοσύνης. Και ακόμα είναι πιθανόν να μην προκύπτει άμεση εμπλοκή του κ. Πετρόπουλου, μιας και φαίνεται ότι οι αποφάσεις του ΗΛΠΑΠ άλλαξαν με εντολές άνωθεν (επιτροπές προεδρευόμενες από γενικούς γραμματείς κλπ). Το ερώτημα που όμως παραμένει είναι :
Πάνω από τρεις μήνες κράτησε στο Υπουργείο του κ. Ρέππα η επιλογή των διοικήσεων των ΔΕΚΟ. Η τοποθέτηση τους θα περάσει και από την σχετική επιτροπή της Βουλής όπου θα διαπιστώσουμε… αν οι βουλευτές έχουν μνήμη.
Αλλά μετά από τρεις μήνες, χιλιάδες βιογραφικά που υποτίθεται εξεταστήκαν, τις κομπάζουσες άνευ περιεχομένου διακηρύξεις του Υπουργού για διαφάνεια, ήταν ανάγκη να γελοιοποιήσει τελείως τη διαδικασία ?
Δεν μπορούσε να επιλέξει να μην αναβιώσει μνήμες του παρελθόντος γελοιοποιώντας εντελώς μια διαδικασία που με πάθος, αλλά πενιχρά από ότι φαίνεται αποτελέσματα, υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός ?
Ούτε στον εαυτό του, ούτε στο κόμμα του, ούτε στον ίδιο τον υποψήφιο, προσφέρει καλή υπηρεσία….Και δεν φαίνεται να είναι μοναδική περίπτωση.Και ανεξάρτητα από όλα αυτά η μιζέρια του κράτους μας : τα οχήματα έχουν κριθεί και προβληματικά, και τα πρώτα και τα δευτέρα. Μέτα μας φταίνε οι ξένοι που δεν έχουμε τσίπα…
δεν υπάρχουν σχόλια