Πέμπτη 29 Απριλίου 2010
Ανοιχτή επιστολή στον κ. Σαμαρά : Το ΔΝΤ, ο βαρύς χειμώνας και η πολιτική άνοιξη της Νέας Δημοκρατίας.
Το 1986 ένα καναδέζικο φιλμ εμφανίζεται μ’ έναν περίεργο τίτλο : “Η παρακμή της αμερικανικής αυτοκρατορίας”. Κωμωδία ηθών, πραγματεύεται την παρακμή της αμερικανικής ηγεμονίας – πιο πολύ για την έλλειψη καθαρής ιδεολογικής ηγεμονίας στον κόσμο που τότε ανοιγόταν μπροστά μας στην δεκαετία του 80 - μέσα από την κρίση ιδεών στο ερωτικό και σεξουαλικό πεδίο.
Ο τίτλος του γίνεται διάσημος και από τότε μέχρι και σήμερα, βιβλία, συνεντεύξεις, άρθρα , ακαδημαϊκοί και δημοσιογράφοι, ιστορικοί και επικαιρογράφοι, τον έχουν υιοθετήσει. Στην πρώτη σκηνή ο πανεπιστημιακός καθηγητής ιστορίας μιλάει στους φοιτητές του σε μια παράδοση μαθήματος λέγοντας τα εξής :
“ Τρία πράγματα είναι σημαντικά στην Ιστορία. Πρώτον οι αριθμοί, δεύτερον … οι αριθμοί, και τρίτον οι αριθμοί. Αυτό σημαίνει οτι οι μαύροι της Νότιας Αφρικής είναι καταδικασμένοι κάποια μέρα να κερδίσουν, ενώ αυτοί της Βόρειας Αμερικής πιθανότατα δεν θα κερδίσουν πότε. Η Ιστορία δεν είναι ηθική επιστήμη, η νομιμότητα, η συμπόνια, η δικαιοσύνη, οι έννοιες αυτού του είδους είναι ξένες προς την Ιστορία.”
Πριν οι “ηθικότατοι” παράγοντες της πολιτικής μας ζωής αρχίσουν να ουρλιάζουν να πούμε γρήγορα οτι η παραπάνω αλήθεια δεν αποκλείει, στην πορεία της ιστορίας, τα “απίθανα γεγονότα”. Απλά αυτά τα γεγονότα, και η έλευση τους ως υπόθεση πολιτικής στρατηγικής και τακτικής, είναι υπόθεση αγίων, οραματιστών και επαναστατών. Και όταν επέλθουν και πάλι εκ των υστέρων η ιστορία θα βρει τον τρόπο να τα επανεντάξει στην λογική των αριθμών, αργά η γρήγορα. Και απ’ όσο ξέρουμε η Νέα Δημοκρατία (και το ΠΑΣΟΚ) ούτε Ιωάννα της Λορένης, ούτε Λένιν, ούτε Μάρτιν Λουάρ Κινγκ, είναι.
Τι σημαίνει αυτό ; η στρατηγική και η τακτική ενός κόμματος εξουσίας θεμελιώνεται πρώτα με βάση τους αριθμούς. Και τι λένε οι αριθμοί :
Οι κακοί “αριθμοί” λένε
Οτι το ελληνικό χρέος είναι 300 δισ. ευρώ περίπου στο 125 % του ΑΕΠ, θέτει την χώρα υπό την κηδεμονία του ΔΝΤ, είτε το θέλουμε, είτε όχι.Ποιος φταίει για αυτό ; η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και οτι και να πουν οι πολιτικοί αυτό δεν αλλάζει. Το αν αυτό ήταν δυνατόν να αποφευχθεί είναι θέμα των των ιστορικών και θα πάρει χρόνο, αλλά για τους πολιτικούς είναι θεολογική συζήτηση γιατί η χρησιμότητα τους είναι να δείξουν το μέλλον και όχι να αναλύσουν το παρελθόν.
Οι αριθμοί δείχνουν επίσης οτι αυτό συμβαίνει όχι επειδή ο Παπανδρέου είναι Αμερικανός η Αμερικανόφιλος αλλά γιατί, στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή η Ευρώπη και περισσότερο οι δεξιές πλειοψηφίες και κυβερνήσεις αποδεδείχθηκαν κατώτερες των περιστάσεων. Ο Παπανδρέου έπαιξε με την απειλή του ΔΝΤ- ίσως δεν είχε άλλη λύση απέναντι στους απρόθυμους ευρωπαίους - και έχασε.
Οτι η αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας είναι προτιμότερη από την αναδιάρθρωση του ( χωρίς να μπορεί ακόμα να και αποκλειστεί η δεύτερη πιο καταστροφική πιθανότητα) γιατί η αναδιάρθρωση θα θέσει τη χώρα σε πιο μακροχρόνια κηδεμονία με περισσότερους κινδύνους τόσο σε οικονομικά όσο και εθνικά θέματα.
Οτι δυστυχώς αναχρηματοδότηση η αναδιάρθρωση θα γίνουν μέσω της υποθήκευσης και της εκμετάλλευσης προς όφελος κατ αρχήν των επιβλεπόντων (ΔΝΤ-ΕΕ) του όποιου εγχωρίου πλούτου της Ελλάδας αφού δεν σταθήκαμε ικανοί αφενός να πάρουμε τα μέτρα που έπρεπε και να αξιοποιήσουμε εγκαίρως αυτά που διαθέτουμε.
Οι καλοί “αριθμοί” λένε οτι
Η Ελλάδα εξακολουθεί να μην ειναι αυτό που παρουσιάζουν οι Fitch, Standard & Poor's και άλλες Moody’s. Όπως πολύ καλά γνωρίζει η CIA και το βιβλίο γεγονότων της (CIA fact Book), ο ΟΗΕ και το πρόγραμμα ανάπτυξης του αλλά και η Εurostat, “ η Ελλάδα ειναι μια αναπτυγμένη χώρα, με υψηλά στάνταρ ζωής και πολύ υψηλό δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης στην 25η θέση του κόσμου, και στην 22η θέση του κόσμου σε σε ποιότητα ζωής”.
Αυτή η χώρα μπορεί σε 3 με 5 χρόνια να έχει ξεφορτωθεί το ΔΝΤ. Άλλα χρειάζεται να κάνει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, να αλλάξει το αναπτυξιακό της μοντέλο και πάνω από όλα να φροντίσει να μην υποδουλωθεί πιο μακροπρόθεσμα στην διάρκεια της διαδικασίας “εξυγίανσης¨”.
Τι λένε συνολικά οι αριθμοί κύριε Πρόεδρε της Νέας Δημοκρατίας ; Οτι εσείς ο ίδιος, άσχετα με το τι λένε οι διάφοροι της παράταξης σας, πρέπει να κάνετε τρία πράγματα :
Μην ασχολείστε πλέον με το αν έπρεπε η όχι το ΔΝΤ να ειναι εδώ η όχι. Είναι εδώ δεν ήρθε μόνο του, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το έφεραν αλλά το ΠΑΣΟΚ ειναι υποχρεωμένο να συνυπάρξει μαζί του. Σε τελική κατάληξη τυπικά δεν το έφερε η Νέα Δημοκρατία.
Πείτε καλύτερα τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα και άρα η κυβέρνηση στα χρόνια του ΔΝΤ και τι δεν πρέπει να κάνει. Άλλα συγκεκριμένα. Δηλαδή παρουσιάστε όχι τις γενικές αντιρρήσεις σας άλλα δώστε ένα φύλλο πορείας στην κυβέρνηση και τους ελεγκτές του ΔΝΤ και της ΕΕ με τα πράγματα που συμφωνείται να γίνουν και αυτά που διαφωνείτε να γίνουν. προτείνεται ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση και το ΔΝΤ άλλα ρεαλιστικό μην πείτε οτι γίνεται αύριο.
Και στο μεσοδιάστημα καθαρίστε το κόμμα σας γρήγορα.Πριν κάποια χρόνια ο Chirac, πλησιάζοντας τότε στα 60, θυσίασε μια ολόκληρη γενιά 40αρηδων και 50ρηδων του κόμματος του που ενεπλάκησαν αλόγιστα στην γαλλική εποχή της κομματικής διαφοράς των 80 με 90, άλλα έγινε πρόεδρος.
Δείξτε την έξοδο από το ΔΝΤ, μην ασχολείστε άλλο με την έλευση του. Και φυσικά μην μπείτε στον πειρασμό της συγκυβέρνησης που θα σας προταθεί σύντομα, αν δεν έχει ήδη γίνει….
Τότε ίσως διασχίσετε τον βαρύ χειμώνα και επέλθει η πολιτική άνοιξη της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς αυτή την φορά η άνοιξη της να βλάψει την χώρα. Γιατί η νέο-καραμανλική άνοιξη την έβλαψε..Κι ας μην μπορείτε να το πείτε ανοιχτά.
Αν τολμήσετε την διάσχιση του Ρουβικώνα θα είστε μόνος για κάποιο χρόνο, μέχρι οι ανεγκέφαλοι του κόμματος σας να καταλάβουν. Σας έχει ξανασυμβεί, δυο φορές σε μια ζωή ειναι δύσκολο αλλά μήπως ειναι αναγκαίο ;
Με τιμή
Sxolioblog
δεν υπάρχουν σχόλια