
Ως συνήθως τα πράγματα λέγονται αλλά δεν συσχετίζο-νται. Και η λογική τους αποκαλύπτε-ται μόνο με τον συσχετισμό τους. Που ανώδυνα, σχε-δόν αδιάφορα, ψι-θυρίζει την εσωτε-ρική τους λογική ενώ η επικαιρό-τητα αναλώνεται στην επιφανειακή παρουσίαση που έχει προ πολλού αντικαταστήσει την κριτική η την ανάλυση.
Την κριτική των γεγονότων όμως και όχι των ιδεοληψιών του καθενός μας.
Ας αρχίσουμε από το Γάλλο-ελληνικό μνημόνιο από τα ΝΕΑ…
ΜΠΗΚΑΝ (2 Δεκεμβρίου ) οι υπογραφές µεταξύ της ΔΕΗ και της γαλλικής EDF για την από κοινού ανάπτυξη έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ελλάδα. Το µμνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο επικεφαλής της γαλλικής εταιρείας Πάρις Μουράτογλου και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός,και αφορά τη συµµμετοχή µε µμετοχικό ποσοστό της ελληνικής επιχείρησης σε µια σειρά έργων που αναπτύσσει η γαλλική εταιρεία στην Ελλάδα από 30 έως 49%.
Και ο διαδικτυακός φίλος archaeopteryxgr (
http://archaeopteryxgr.blogspot.com/), δεν τον ξέρω αλλιώς τον άνθρωπο, επιμένει οτι η υπογραφή αυτή βλάπτει την ΔΕΗ και τη χώρα, συνεπής στον αγώνα του, με επιχειρήματα, κατά των ανανεωτικών πηγών ενέργειας. Αλλά πάμε και στην κρατικοποίηση.
Τέσσερις μέρες μετά, στις 6 Δεκεμβρίου, ο Γαλλικός τύπος έγραφε : Οι αγορές χαιρετίζουν την πώληση της συμμετοχής της EDF στην γερμανική εταιρεία EnBW. Ποιος αγόραζε; Το γερμανικό κρατίδιο Bade-Wurtemberg. Μια μικρή κρατικό-ποίηση που απέφερε στην EDF 4,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε μετρητά και 2,3 δισεκατομμύρια ακύρωση χρεών σύνολο με 7 δισεκατομμύρια ευρώ, οι Γερμανοί έβγαλαν την EDF από την Γερμανική αγορά ενέργειας, τιμωρώντας την μεταξύ άλλων για το γεγονός οτι η γαλλική αγορά ενέργειας παραμένει ερμητικά κλειστή στους ξένους επενδυτές.
Η ΔΕΗ στο σύνολο της, με βάση τη σημερινή τιμή της μετοχής της στα 11,27 ευρώ ( δυο φορές παραπάνω από την ονομαστική αξία των μετοχών της στα 4,6 ευρώ) αξίζει χρηματιστηριακά 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ, δυόμιση φορές λιγότερο από την μικρή κρατικοποίηση των 7 δισ. της συμμετοχής της EDF στην τέταρτη ενεργειακή εταιρία της Γερμανίας.
Και δεν ειναι ακριβώς αλήθεια οτι η Γαλλική αγορά δεν έχει ανταγωνιστές για την EDF. Έχει : Την SUEZ που απορρόφησε το Gaz de France, την Direct Energie και άλλους πολλούς. Αλλά ειναι όλοι γάλλοι, οι συμμέτοχες ξένων ειναι μηδαμινές και το σύστημα ειναι οργανωμένο με τέτοιο τρόπο που το μονοπώλιο της EDF ειναι σχεδόν απροσπέλαστο. Αλλά εκεί δεν πήγε η τρόικα και η Commission να θέσουν θέμα μοντέλου ενεργειακής αγοράς.
Και οι γερμανοί, που εδώ και μια δεκαετία γκρινιάζουν για την διεθνή δραστηριότητα της EDF και την παράλληλη διατήρηση του μονοπωλίου στο εσωτερικό της Γαλλίας, απέβαλλαν την EDF από την εσωτερική τους αγορά πληρώνοντας αδρά μια κρατικοποίηση. Που φυσικά και θα ξανά-ιδιωτικοποιηθεί αργότερα. Αλλά δεν ειναι κι αυτοί στην ενεργειακή αγορά της Γαλλίας.
Η μικρή κρατικοποίηση στη Γερμάνια, που αξίζει δυόμιση φορές όσο η ΔΕΗ δεν ειναι ενοχλητική για την απελευθέρωση της αγοράς. Ούτε και το μονοπώλιο της EDF ειναι. Γιατί απλά, είτε στη Γάλλια, είτε στην Γερμανία, το κράτος ακόμα υπάρχει, διαπραγματεύεται και επεμβαίνει. Όχι αναγκαστικά υπέρ των αδυνάτων, αλλά η ύπαρξη του και η επέμβαση του, αποτελεί ακόμα ανάχωμα για τους αδύνατους.
Εδώ με τι επιχειρήματα διαπραγματεύονται το θέμα της ΔΕΗ η πράσινη, μη εκλεγμένη κ. Μπιρμπίλη και ο πανεπιστημιακός κ. Ζερβός ; Απλά δεν διαπραγματεύονται τίποτα για δυο λόγους
Ο πρώτος γιατί δεν ξέρουν, όσο κι αν αυτό ηχεί δυσάρεστο και παράξενο : Οι πρά-σινες φιλολογίες πολιτικού η επιστημονικού τύπου (και μην ακούσω για ιδεολογικές ουδετερότητες της επιστήμης…) δεν αποτελούν βάση για διαπραγμάτευση εν αγνοία των βασικών καταστάσεων της αγοράς στις άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Ο δεύτερος γιατί εδώ, δεν υπάρχει πλέον κράτος. Το καταργήσαμε εμείς με τις πολιτικές δανεισμού της μεταπολίτευσης και η Τρόικα ήρθε απλά να επιβεβαιώσει νομικά (de jura) αυτό που είχε ήδη συμβεί de facto.
Οτι στις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης, το κράτος έχει καταργηθεί και ένα άλλο μοντέλο, μη ελεγχόμενο από οποιαδήποτε δημοκρατική διακυβέρνηση και εκλογή, έχει αναλάβει να το αντικαταστήσει. Η ευρωπαϊκή εκδοχή της λεγόμενης παγκόσμιας διακυβέρνησης ;
Αλλά και η ώρα της κεντρικής Ευρώπης πλησιάζει με γοργά βήματα.
Αλλά ας είμαστε περήφανοι : παίζουμε ένα ρόλο δοκιμαστικού πεδίου βολής στην απόπειρα ευθείας ανάληψης της διακυβέρνησης από το χρηματοπιστωτικό σύστημα που εξελίσσεται στις μέρες μας. Άσχετα αν επιτύχει. Που δεν ειναι σίγουρο. Και όπως ειναι γνωστό, η Ελλαδα έχει προσφέρει στην Ευρώπη…
4 σχόλια
Η όποια ξένη πολυεθνική εύκολα γίνεται εργαλείο της ξένης χώρας για οποιοδήποτε γεωπολιτικό ή οικονομικό λόγο.
Δεν θέλω να κάνω τον έξυπνο ή τον συνομωσιολόγο, αλλά σχεδόν κάθε μέγας επώνυμος έχει συμμετάσχει ή έχει διευκολύνει "συναλλαγές", το "αζημίωτο" παίρνει πάρα πολλές μορφές, και θα σου πω δύο που δεν με εκθέτουν:
Το παιδί σου βρίσκει την καταπλητκική δουλειά σε κάποιο γυαλιστερό μέρος
ή
"σου αγόρασα ένα πακέτο μετοχών πριν 3 μέρες, δεν σου είπα τίποτα, τις πούλησα σήμερα, και έβγαλες 1.000.000
Στην πυραμίδα του λαδώματος, αυτά είναι 1/2 βήμα πάνω από το φακελάκι, και η πυραμίδα είναι πανύψηλη..
Πριν την ενέργεια, στην Ελλάδα είχαμε τσιμέντα, χαρτί (αυτό το κλείσανε), τηλεπικοινωνίες... Σε αυτά υπήρξε κάργα διαφθορά (και νομίζω και έναν θάνατος). Στον ιδιωτικό τομέα, δεν τίθεται θέμα λαδώματος, μόνο φοροαποφυγής, ή φοροδιαφυγής.
Οι πολιτικοί μας λαδώθηκαν άμεσα και έμμεσα για να περάσουν νόμους που έκλειναν ελληνικές εταιρίες για χάρη ξένων.
Το μεγάλο κεφάλαιο σίγουρα. Για αυτό που λες αμερικανο-σιωνισμό, νομίζω ότι γενικεύει. Συμφέροντα στην Ελλάδα υπάρχουν. Και Αμερικανικά συμφέροντα. Τα αμερικανικά συμφέροντα δεν είναι οικονομικά, είναι στρατηγικά (νομίζω) Ενδιαφέρονται να μην περνάνε Ρώσοι, και να μην διευκολύνουμε Ρώσους. 2-3 φορές που δοκιμάσαμε έντονη Αμερικανική παρέμβαση ήταν μετά τον Β' ΠΠ (αν δεχτείς ότι υπήρχε Σοβιετικός δάκτυλος στον εμφύλιο), το 65-67 (όταν εν μέσω Βιετνάμ κουνήθηκαν πολιτικοί με διαθέσεις κατά των βάσεων (τότε είχαν σημασία) και στον δεύτερο Αραβοισραηλινό πόλεμο που πήγαμε να μπλοκάρουμε καποια "διευκόλυνση".
Από το 1990 και μετά, ο αντιαμερικανισμός είναι μάλλον ερζάτς (και η επιλογή της Γερμανικής λέξης δεν είναι τυχαία, αλλά αυτό είναι η θεωρία μου, δεν ξέρω αν είναι σωστή)
Πολύ δημοφιλές το κομάτι σου (και παραδόξως και η συνέχειά του)
Δεν διαφωνώ ότι όλοι λαδώνουν και λάδωσαν σ’ αυτή τη χώρα. Ούτε ότι σήμερα πλέον δεν χρειάζονται βάσεις παλαιού τύπου. Δεν έχω λόγους όμως να πιστεύω και δεν πιστεύω ότι η συγκεκριμένη ελληνογαλλική συμφωνία είναι αποκύημα λαδώματος άλλωστε και συ τα ίδια λες σε άρθρο σου. Λέω όμως, ότι βαδίζουμε σε κατάργηση της έννοιας του κράτους όπως το γνωρίζαμε στο 19ο και 20ο αιώνα, ότι η κατάργηση αυτή στην ευρωζώνη αρχίζει από την περιφέρεια που μόνη της φρόντισε να χρεοκοπήσει ( άλλο αν την βοήθησαν στο ναρκωτικό δανεισμό της)
Οι βιομηχανίες ενέργειας είναι ένας από τους χώρους εμπροσθοφυλακής αυτής της εξέλιξης για διαφόρους λόγους που δεν είναι του παρόντος άρθρου.
Όμως προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, αυτό ούτε καλύπτει, ούτε δικαιολογεί την απαξίωση του ελληνικού κράτους, που πάνω από όλα συντελέστηκε σε αγαστή συνένοχη πολιτών και συνδικαλιστικών ηγεσιών ( άσε τον κόσμο αλλά του λέγανε αμφότεροι). Και φυσικά οι αδύναμοι στη ζούγκλα, την τωρινή η την δική σου προϊστορική, αρχαιοπτέρυξ γαρ, δεν έχουν φίλους μόνο κυνηγούς έχουν. Και η ΔΕΗ το ίδιο, αλλά ποιος της φταίει πρώτα απ’ όλους ; Το μεγάλο κεφάλαιο και ο αμερικανό-σιωνισμός ; Δεν νομίζω…
Ευχαριστώ για το σχόλιο σου.
Οι Γάλλοι συνήθως κάνουν και αυτοί αυτό που θέλουν (και είναι πιο μαλαγάνες στο λάδωμα, αλλά λαδώνουν)
Οι Έλληνες κάνουν ό,τι τους πει το αφεντικό τους (οι Γερμανοί εάν είναι Γερμανικό κόμμα) ΚΑΙ λαδώνονται για να το κάνουν. Το Γαλλογερμανικό κόμμα για την ακρίβεια. Από την εποχή του Μητσοτάκη και μέτα.
Φυσικά μετά τον Β' ΠΠ, είχαμ το Αμερικανικό κόμμα γιατί αυτοί έστελναν "βοήθεια" και βοήθεια.
Οι Γαλλογερμανοί (και λιγάκι οι Σκανδιναβοί) έχουν το πάνω οικονομικό χέρι. Οι Αμερικανοί δεν θέλουν να χασουν τον αντιρωσικό έλεγχο, τις διελεύεις. Κάποτε ήθελαν βάσεις. Τώρα λόγω τεχνολογίας οι βάσεις είναι δυτερεύουσες.
ΔΕΝ πολτικολογώ, απλά παρατηρώ, και αυτό το μοντέλο μοιάζει να ταιριάζει.
Εξαιρετική η επισήμανσή σου.